Chulalongkorn

Right Side of Me

Archive for May, 2008

England won Friendly & Costly Missed 2nd Prize….

Posted by chulalongkorn on May 29, 2008

Though my May’s salary haven’t come out yet, still i had a story to share ere in my weblog. it’s about myself costly missed Toto’s 2nd Prize at yesterday final Wed draw. well, luck didn’t seems near me yet i guess and just now, Tuan Mylo gave a word of not letting myself down by it. thanks bro…

England had won their friendly match against USA. Terry & Gerrard struck home both goal while Rooney couldn’t find e net though he’d played really well. Euro 2008 will not be the same as The Tree Lions never will compete in this upcoming tournament.

Posted in Uncategorized | Leave a Comment »

Busy Week at e Office…begins

Posted by chulalongkorn on May 26, 2008

Firstly, let me tell a story of this one man who owns a restaurant at Sri Penara..he was a Siamesee Guy and here i would like to express my ‘hateful emotions’ over wot had happened last night at his restaurant. I was looking for my friend there when i saw Pok Nik seating on a table wit him. After a while, he had shown his wot i rather called it ‘disrespectful act’ towards myself which i cannot accept the act of imprecation he tried to show me. My patience was great until that time i finally lose it!! I told my friend, Pok Nik that i will go now before i did something out-of-ordinary because he had embarrassed me wit his words and i couldn’t take it as a joke because i knew that he meant to embarrass me at that time. Furthermore, that was not the first time he act like that…well, morale of the story is..Never, Ever..Ever..Underestimate someone that you don’t know well..just yet!!! know wot i mean??

Mamanoni now attending a course at Putra Hotel, a 3-day course during school holidays. Last night, we accidentally put a possibility for her to get pregnant when i unable to use ‘azal’ method during intercourse. i had to purchase ‘Postinor’ in order to avoid pregnancy.

Night was full of stress when my friend Jep rejected my deal with Ijam at Kg Baru..i had to arrange my time to deal wit him on new ‘half-a-quarter’ of Kancil. Personally, i think they had wrongly gave me the agreed amount of sliced parts and my friend Jep didn’t really get the picture of wot really happened during our meeting wit Wan and Ijam. Myself alone had made a mistake by not reconfirmed wit Jep on the matter. i hope Abg Zul who had accompany me at e meeting will honestly gave his opinion on our arrangement/deal to clearly pictured the whole things happened to Jep because i didn’t want him to misunderstand the situation happened. i had called Wan to inform his reaction to e matter and thankfully he can understand my situation and willing to canceled it for good (to both side..of course!!)

Posted in English Section | Leave a Comment »

Nasib baik dah 23hb Mei dah ari nie…..

Posted by chulalongkorn on May 23, 2008

hari nie, jumaat 23rd May 2008, rasanya cepat masa berjalan sekarang nie…pagi2 lepas antar anak2 ke rumah pengasuh mereka, jam dah dekat pukul 9 pagi, saya naik kerumah untuk bersiap2 ke tempat kerja ari nie..start motor ke office untuk punch card saya balik ke D’Penara breakfast disana..dgn makan nasi dagang yg d beli dr makcik kt Blok A + nescaffee panas kurang manis yg Mia bikin. Nas, Abg Mail dan Abg Din ada dok d pot biasa sambil membelek paper utusan kt atas meja….lepas breakfast, drive to office only to witness tak byk parking yg kosong d Jln Permaisuri 9..last2 dapat juga sy parking d sebelah Hajris Bistro.

Work at e office today is mid-busy as i can now start working on Medan MARA tender doc. to fill up before middle of next week..i predicted a “tsunami” of heavy workload will coming thru beginning of next week..the JPN’s school tender were opened until 10th June 2008.

sebelah petang, second half of e day at e office, memandangkan penggunaan machine photostat oleh Pakcik Mat yg menolong sy dan K.Long bagi menyediakan dokumen untuk tender JPNWKL. terima kasih pakcik!!( sbb memang pakcik terpaksa buat kerana dept sy tak cukup kakitangan untuk tujuan itu). at e same time, i strongly feel that KL Branch should involves on this one as much as they can possibly do.. hari ini juga sy menyediakan list of kadar harga sejam untuk Kolej Islam Perak for ED to choose e suitable price out of it!!.

Posted in Uncategorized | Leave a Comment »

Match Statistics

Posted by chulalongkorn on May 22, 2008

Man. United

No Player Name Gls SP SC ST SW FC FS OF AS YC RC
1 Edwin van der Sar
3 Patrice Evra 4
4 Owen Hargreaves 4 5
5 Rio Ferdinand 3 1
6 Wes Brown 3 1
7 Cristiano Ronaldo 1 2 9
10 Wayne Rooney 1
15 Nemanja Vidić 5 3 1
16 Michael Carrick 1 1 2
18 Paul Scholes 1 1 1
32 Carlos Tévez 2 3 3 1 1
29 Tomasz Kuszczak
8 Anderson
11 Ryan Giggs 1 1 1
17 Nani 1
22 John O’Shea
24 Darren Fletcher
27 Mikaël Silvestre

Chelsea

No Player Name Gls SP SC ST SW FC FS OF AS YC RC
1 Petr Čech
3 Ashley Cole 2 2
4 Claude Makelele 1 3 1
5 Michael Essien 1 5 1 1
6 Ricardo Carvalho 1 2 1 1
8 Frank Lampard 1 1 1 2
10 Joe Cole 2 2
11 Didier Drogba 1 5 5 4 2 1
13 Michael Ballack 5 2 3 1
15 Florent Malouda 1 3
26 John Terry 1 1 2
23 Carlo Cudicini
7 Andriy Shevchenko
12 John Obi Mikel
21 Salomon Kalou 2
33 Alex
35 Juliano Belletti
39 Nicolas Anelka 2

Clubs Statistics

Man. United Chelsea
7 Goals scored 6
4 Yellow card 4
0 Red card 1
5 Shots on goal 3
6 Shots wide 15
22 Fouls committed 25
5 Corners 8
1 Offsides 2
38′ 25” Ball. Poss. (time) 27′ 34”
58% Ball. Poss. (%) 42%
Gls: Goals scored
SP: Shots hitting post
SC: Shots hitting bar
ST: Shots on target
SW: Shots wide
FC: Fouls committed
FS: Fouls suffered
OF: Offside
AS: Assists
YC: Yellow cards
RC: Red cards

Posted in English Section | Leave a Comment »

United Strike Gold in Shoot-out

Posted by chulalongkorn on May 22, 2008

from Luzhniki Stadium, Moscow

Almost ten months after launching their season with a shoot-out victory over Chelsea FC, Manchester United FC repeated the feat in the UEFA Champions League final with Edwin van der Sar saving from Nicolas Anelka to take the trophy to Old Trafford for a third time.

High drama
Sir Alex Ferguson’s team had prevailed 3-0 on penalties in the FA Community Shield on 5 August after a 1-1 draw but the prospect of a repeat looked distant when Cristiano Ronaldo headed them into a deserved 26th-minute lead. Chelsea equalised 19 minutes later through Frank Lampard, however, and they appeared more likely winners thereafter, Didier Drogba and Lampard both striking the woodwork.

Dreamland
Despite Drogba’s dismissal for slapping Nemanja Vidić deep into extra time, the ten men had the ultimate prize within reach after Petr Čech’s save from Ronaldo’s penalty but John Terry fired wide at 4-4 when his kick would have clinched victory. Three conversions later, Van der Sar outwitted Anelka and United were in dreamland.

Ronaldo delight
Given this final featured the best two defences in the Premier League it was perhaps little surprise both sides began cautiously. Owen Hargreaves, making a lively start down United’s right, gave an early test to Ashley Cole – fully recovered from an ankle injury suffered in training on Tuesday – by delivering two dangerous balls into the area and almost getting on the end of Ronaldo’s left-wing centre. From the Portuguese international’s second significant contribution, United were ahead. Wes Brown played a one-two with Paul Scholes on the right touchline and cut inside to deliver a deep cross to the far post, where Ronaldo peeled away from Michael Essien to nod his first goal against Chelsea, netting just inside Čech’s right-hand post.

Tempo rising
Michael Ballack drove over from the edge of the box as Chelsea sought an instant response, but at the half-hour Avram Grant’s men had managed just 38 per cent of possession. For all that, United’s lead might have disappeared but for the reflexes of the 37-year-old Van der Sar, the Dutchman making an instinctive save at point-blank range to keep out Rio Ferdinand’s inadvertent header under pressure from Ballack. The tempo was rising and within seconds, Chelsea could have fallen two behind at the other end. Wayne Rooney’s fabulous long pass launched a counterattack from which Čech made stops to deny first Carlos Tévez’s header then Michael Carrick’s follow-up shot.

Lampard leveller
Tévez next passed up another presentable opening from Rooney’s low right-wing centre and Chelsea took advantage of this profligacy on the stroke of half-time. Lampard reacted quickest to slip the ball beyond Van der Sar after Essien’s speculative long-range effort had struck both Vidić and Ferdinand. Having got back into the game, Chelsea were eager to build on their equaliser and might have been in front within ten minutes of the restart. Florent Malouda sent Essien away down the right and the Ghanaian turned away from two defenders on the edge of the area, only to direct a left-foot attempt too high. Ballack then sliced wide as the United defence parted invitingly.

Drogba denied
Before kick-off, the United end of the ground had displayed a series of cards spelling out one simple message: Believe. With Ballack and midfield partner Lampard growing in influence, however, that conviction now seemed exclusively Chelsea’s and they came closer than ever to a second goal with 12 minutes left when Drogba, out of nothing, curled a shot from 25 metres beyond Van der Sar but off the goalkeeper’s left-hand upright. Ryan Giggs came on after 87 minutes to make a record-breaking 759th United appearance, yet with tension setting in neither side were willing to risk defeat and commit men forward.

Overtime tension
Still, Chelsea continued to look more enterprising and early in extra time they rattled the woodwork again as Ashley Cole and Ballack set up Lampard for an improvised shot that came back off the bar with Van der Sar beaten. Terry then blocked Giggs’s goalbound strike after Patrice Evra’s low centre had taken Čech out of the game. The ebb and flow of attacks continued, with the only advantage gained being United’s after Drogba was dismissed for raising a hand to Vidić. That seemed not to matter when Ronaldo missed United’s third kick of the shoot-out, but Chelsea’s moment passed with Terry’s slip and Van der Sar’s subsequent glory-grabbing save.

Posted in English Section | Leave a Comment »

Man Utd – The King of Europe

Posted by chulalongkorn on May 22, 2008

Teams
Man Utd Chelsea
1 Edwin Van der Sar 1 Petr Cech
5 Rio Ferdinand 3 Ashley Cole
6 Wes Brown 26 John Terry
3 Patrice Evra 6 Ricardo Carvalho
15 Nemanja Vidic 10 Joe Cole
18 Paul Scholes 8 Frank Lampard
4 Owen Hargreaves 5 Michael Essien
7 Cristiano Ronaldo 15 Florent Malouda
16 Michael Carrick 4 Claude Makelele
10 Wayne Rooney 13 Michael Ballack
32 Carlos Tevez 11 Didier Drogba
Substitutes
22 John O’Shea Juliano Belletti 35
11 Ryan Giggs Carlo Cudicini 23
27 Mikael Silvestre Andriy Shevchenko 7
24 Darren Fletcher Salomon Kalou 21
29 Tomasz Kuszczak Alex 33
17 Luis Nani John Mikel Obi 12
8 Anderson Nicolas Anelka 39
Substitutions
Ryan Giggs for Paul Scholes (87) Salomon Kalou for Florent Malouda (92)
Luis Nani for Wayne Rooney (102) Nicolas Anelka for Joe Cole (99)
Anderson for Wes Brown (120) Juliano Belletti for Claude Makelele (120)
Yellow Cards
Paul Scholes (22) Claude Makelele (21)
Rio Ferdinand (43) Ricardo Carvalho (45)
Nemanja Vidic (111) Michael Ballack (116)
Carlos Tevez (116) Michael Essien (118)
Red Cards
Didier Drogba (116)
· Club Squads: Man Utd | Chelsea
Shootout Snapshot
Man Utd Score Chelsea
Carlos Tevez (pen) Goal 1 – 0
1 – 1 Michael Ballack (pen) Goal
Michael Carrick (pen) Goal 2 – 1
2 – 2 Juliano Belletti (pen) Goal
Cristiano Ronaldo (miss) 2 – 2
2 – 3 Frank Lampard (pen) Goal
Owen Hargreaves (pen) Goal 3 – 3
3 – 4 Ashley Cole (pen) Goal
Luis Nani (pen) Goal 4 – 4
Anderson (pen) Goal 5 – 4
5 – 5 Salomon Kalou (pen) Goal
Ryan Giggs (pen) Goal 6 – 5
6 – 5 Nicolas Anelka (miss)
6 – 5 John Terry (miss)

Posted in English Section | Leave a Comment »

Cinta dan Perhubungan Intim…

Posted by chulalongkorn on May 15, 2008

Ada banyak alasan orang untuk bernikah. Ada yang mengatakan bahawa pasangannya senang untuk diajak berbincang. Ada yang kata pasangannya sangat perihatin. Ada yang kata merasa aman bila berada dekat dengan pasangannya. Ada yang kata pasangannya macho atau sexy. Ada yang kata pasangannya pandai buat lawak. Ada yang kata pasangannya pandai memasak. Ada yang kata pasangannya pandai menyenangkan dan menjaga hati kedua orang tua. Pendek kata kebanyakan orang kata dia SAJAK dengan pasangannya.

Ada banyak alasan pula untuk bercerai. Ada yang kata pasangannya keras hati, bila diajak berbincang, cenderung kearah emosional. Ada yang kata pasangannya asyik sangat memperhatikan pekerjaannya saja, lupa kepada orang-orang di rumah yang setia menunggu. Ada yang kata pasangannya sangat pendiam, tidak dapat bertindak cepat dalam situasi darurat, sehingga merasa kurang dilindungi. Ada yang kata pasangannya kurang menggairahkan. Ada yang kata pasangannya suka menyampuk kalau bercakap. Ada yang kata masakan pasangannya kurang enak atau terlalu manis. Ada yang kata pasangannya tidak pandai mengambil hati mertuanya. Pendek kata kebanyakan orang kata bahwa dia TIDAK SAJAK LAGI dengan pasangannya.

Kebanyakan orang sebetulnya berkahwin dalam ketidaksajakkan. Bukan dalam kesajakkan. Dr. Paul Gunadi ada menyebut kesajakkan-kesajakkan diatas sebagai sebuah ilusi pernikahan. Dua orang yang pada waktu bercinta merasa sajak tidak akan serta merta berubah menjadi tidak sajak setelah mereka menikah atau berkahwin.

Ada perkara-perkara atau hal-hal yang hilang setelah mereka menikah, yang sebelumnya mereka pertahankan benar-benar selama masa bercinta. Sebagai contoh, pada waktu bercinta dua sejoli akan saling memperhatikan, saling mendahulukan satu dengan yang lain, saling menghargai, saling mencintai. Lalu apa yang dapat menjadi pengikat yang mampu terus mempertahankan sebuah pernikahan, bila kesajakkan-kesajakkan itu tidak ada lagi? Jawapannya adalah KOMITMEN.

KOMITMEN.

Hanya komitmen yang kuat mampu menahan gelombang godaan dunia moden pada waktu seorang lelaki berada jauh dari keluarganya. Begitu pula sebaliknya, pada kaum wanita yang bermain kayu tiga.

Komitmen adalah sebahagian dari cinta dalam definisi seorang ahli psikologi bernama Sternberg. Dia menyebutnya sebagai “Triangular Love” atau segitiga cinta dimana ketiga sudutnya berisi : Intimacy (keintiman), Passion (ghairah) dan Commitment (komitmen). Sebuah cinta yang lengkap dalam sebuah rumah tangga selayaknya memiliki ketiga hal diatas.

Intimacy atau keintiman adalah perasaan dekat, enak, nyaman, ada ikatan satu dengan yang lainnya.

Passion atau ghairah adalah perasaan romantis, ketertarikan secara fizik dan seksual dan berbagai macam perasaan hangat antara dua insan bercinta.

Commitment atau komitmen adalah sebuat keputusan terakhir bahwa seseorang akan mencintai pasangannya dan akan terus memelihara cinta tersebut “until death do us apart”.

Itulah segitiga cinta karya Sternberg yang cukup masuk akal untuk dipelihara dalam kehidupan rumah tangga. Bila sebuah perhubungan kehilangan salah satu atau lebih dari 3 unsur diatas, maka hubungan itu tidak dapat dikatakan sebagai cinta yang lengkap dalam konteks hubungan suami dan isteri, melainkan akan menjadi bentuk-bentuk cinta yang berbeza.

Sebagai contoh :

Bila sebuah hubungan hanya ada intimacy dan commitment saja, maka hubungan seperti ini biasa disebut sebagai persahabatan.

Bila sebuah perhubungan hanya ada passion dan intimacy saja tanpa commitment, maka ia biasa disebut sebagai “bertepuk sebelah tangan”.

Bila sebuah hubungan hanya mengandungi passion saja tanpa intimacy dan commitment, maka ia biasa disebut sebagai infatuation (gila bayang)

Nah, bagaimana bentuk cinta anda?

Posted in Uncategorized | Leave a Comment »

Apa ada pada “Ong”!!

Posted by chulalongkorn on May 15, 2008

Inilah rupanya tiket yg masuk special prize semalam..ehsan dari members at 4d2u.com. tahniah bro…

for reference, Jokering for special prize are as follows:- 4fcf, f001, fc9f, d224, a4d3, 52db

Posted in Num3ers | Leave a Comment »

Sehari Bersama….

Posted by chulalongkorn on May 14, 2008

kebiasaannya awal pagi, selepas menghantar anak anak ke rumah pengasuh mereka, sy akan pekena nescaffee panas kurang manis sambil membelek KOSMO!..kengkadang sy sempat breakfast nasi kerabu RM2 dr makcik kelantan yg berniaga di blok A. hari ni hari rabu, hari draw KTM..pagi td sy, Madujung, Abg Din dan Abg Lang je ada kt meja luar..lain tak nampak bayang..masih terlalu awal ke?? tak de lah, dah dekat pkl 9:00 pagi…

Naik ke rumah, mandi2 dan bersiap utk ke tempat kerja sebelum 9:30 nak kena punch card…sy terlambat untuk punch card before 9:30, lebih 5 minit rasanya. bulan lepas rasanya paling bayak kali sy datang lambat ke office, dekat 9 kali punch card warna merah!! dapat surat warning la bulan nie….

keluar lunch at 1:30 p.m., headed home..ingat nak makan tengahari dengan wife sy ari nie..tapi “terlekat” kt kedai kopi d’penara dgn Nizam dan Pakcik!!..

kt office, agak busy sbb kena prepare another tender (Kolej Sains Kesihatan Bersekutu Sungai Buloh & Pusat Latihan Kebidanan Jinjang) to be submitted on 22nd May, dan pada hari & tarikh yg sama, ada taklimat tender kt Anjung Korporat, Medan MARA, KL berkenaan tender kawalan keselamatan di Medan MARA itu sendiri…setelah lebih 10 tahun kita menjaga keselamatan bangunan tersebut..preparation utk lampiran MARA perlu disahkan oleh Pn. Siti Esah, (Mak Nabila)..kena hand over doc. tersebut sebelum or on Friday 16th May….

Rasa mengantuk..sampai kadang2 sy tertidur depan pc..siap2 untuk balik kerana jam dah menunjukkan pukul 6:15 petang. Jumpa Jep kt d’penara, janji untuk sambung mengecat rumah sewa barunya di tingkat 11, blok B..hari ni, Jep belanja RM5 untuk 3 nombor, iaitu nombor keretanya, 1765, no. member 4d2u, 2270 dan no. empcd mayban finance sy dulu 7483…plus no motor Master yg dah dibeli isnin lepas…apa nak jadi jadilah..dah agak lama tak collect duit kt magnum & toto ni lagipun!!

Sebelah malam, lain pula jadinya..tengah sy bersiap2 nak kerumah Jep untuk tolong dia mengecat,..Mamanoni seperti biasa menunjukkan sikap protesnya dgn tak nak tidur bersama satu katil!!!, so sy pun tido “olok2” dgn Faizdlan dan K. Long..alih2 sy langsung tak tersedar sehingga pukul 12:40 tgh malam baru sy tersedar…dah lewat untuk naik ke rumah Jep di tingkat 11….sy pun sambung tido sehingga pagi…so sorry fren!!!

Posted in Uncategorized | Leave a Comment »

Peristiwa 13 Mei 1969

Posted by chulalongkorn on May 13, 2008


Dari Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas.

Peristiwa 13 Mei pada tahun 1969 ialah rusuhan kaum yang berlaku dan kemuncak masalah perpaduan di Malaysia. Tragedi ini yang mengakibatkan kehilangan nyawa serta harta benda dan mempunyai kaitan yang rapat dengan “Pilihan Raya Umum 1969” merupakan satu titik hitam dalam sejarah negara Malaysia.

Latar belakang

Isu perkauman dalam pilihan raya 1969

Isu-isu perkauman yang menyentuh emosi dan sentimen menjadi tema utama sepanjang kempen pilihanraya yang telah menaikkan semangat kaum-kaum di Malaysia. Semasa kempen Pilihan Raya 1969, calon-calon pilihan raya serta ahli-ahli politik terutamanya daripada parti pembangkang, telah membangkitkan soal-soal sensitif berkaitan dengan Bahasa Kebangsaan (Bahasa Melayu), kedudukan istimewa orang Melayu sebagai (Bumiputera) dan hak kerakyatan orang bukan Melayu. Hal ini telah menimbulkan perasaan perkauman dan syak wasangka.

Parti Perikatan yang dianggotai oleh (UMNO-MCA-MIC) telah mengalami kekalahan yang teruk dalam Pilihan Raya 1969. Jumlah kerusi yang dimenanginya dalam Dewan Rakyat (Parlimen) telah menurun daripada 89 kerusi pada tahun 1964 kepada 66 kerusi pada tahun 1969. Parti Perikatan telah kehilangan majoriti dua-pertiga dalam Dewan Rakyat.

Parti Gerakan Rakyat Malaysia (Gerakan), Parti Tindakan Demokratik (DAP) dan Parti Progresif Rakyat (PPP) menang 25 buah kerusi dalam Dewan Rakyat manakala PAS menang 12 kerusi.

Sebab terjadinya Peristiwa 13 Mei 1969 adalah perarakan kemenangan pihak pembangkang. Penyokong-penyokong Parti Gerakan telah mengutuk dan menghina orang-orang Melayu semasa mengadakan perarakan di jalan-jalan raya di sekitar Kuala Lumpur.

Pembangkang meraikan kemenangan

Peristiwa ini berlaku berikutan pengumuman keputusan Pilihanraya Umum pada 10 Mei 1969.
Dr. Tan Chee Khoon dari parti Gerakan telah menang besar di kawasan Batu, Selangor. Beliau minta kebenaran polis untuk berarak meraikan kemenangan parti tersebut di Selangor yang menyaksikan 50:50 di Selangor. Perarakan tersebut menyebabkan kesesakan jalan raya di sekitar Kuala Lumpur. Perarakan hingga ke Jalan Campbell dan Jalan Hale dan menuju ke Kampung Baru. Sedangkan di Kampung Baru, diduduki lebih 30,000 orang Melayu yang menjadi kubu UMNO, berasa terancam dengan kemenangan pihak pembangkang. Di sini letaknya rumah Menteri Besar Selangor ketika itu, Dato’ Harun Idris.

Dikatakan kaum Cina yang menang telah berarak dengan mengikat penyapu kepada kenderaan mereka sebagai lambang kemenangan mereka menyapu bersih kerusi sambil melaungkan slogan. Ada pula pendapat yang mengatakan penyapu tersebut sebagai lambang mereka akan menyapu (‘menyingkir’) orang-orang Melayu ke laut. Dalam masyarakat Melayu, penyapu mempunyai konotasi yang negatif (sial). Ada yang mencaci dan meludah dari atas lori ke arah orang Melayu di tepi-tepi jalan.

Perarakan kematian Cina

Di Jinjang, Kepong, kematian seorang Cina akibat sakit tua diarak sepanjang jalan dengan kebenaran polis. Namun perarakan kematian bertukar menjadi perarakan kemenangan pilihan raya dengan menghina Melayu.

Pada hari Selasa 13 Mei, Yeoh Tech Chye selaku Presiden Gerakan memohon maaf di atas ketelanjuran ahli-ahlinya melakukan kebiadapan semasa perarakan. Yeoh menang besar di kawasan Bukit Bintang, Kuala Lumpur. Tapi permohonan maaf sudah terlambat.

Rumah Menteri Besar Selangor

UMNO telah mengadakan perarakan balas pada pagi 13 Mei 1969 yang mengakibatkan terjadinya peristiwa ini. Hal ini adalah kerana perasaan emosi yang tinggi dan kurangnya kawalan dari kedua-dua pihak. Perarakan ini tidak dirancang.

Orang Melayu berkumpul di rumah Menteri Besar Selangor di Jalan Raja Muda Abdul Aziz di Kampung Baru, Kuala Lumpur. Dato’ Harun Idris selaku Menteri Besar Selangor ketika itu cuba mententeramkan keadaan. Rupa-rupanya, mereka yang berkumpul telah membawa senjata pedang dan parang panjang dan hanya menunggu isyarat lampu hijau dari Dato’ Harun Idris untuk mengamuk. [petikan diperlukan]

Ketika berkumpul, cerita-cerita tentang kebiadapan ahli parti Gerakan tersebar dan meluap-luap. Jam 3.00 petang datang berita kejadian pembunuhan orang Melayu di Setapak, hanya dua kilometer dari rumah Menteri Besar Selangor.

4.00 petang dua penunggang motosikal Cina yang melalui Jalan Kampung Baru telah dipancung. Sebuah van membawa rokok dibakar dan pemandunya dibunuh. Pemuda-pemuda Cina yang dikatakan dari PKM dan kongsi-kongsi gelap telah bertindak balas. Mereka membunuh orang-orang Melayu di sekitar Kuala Lumpur. Rupa-rupanya orang Cina dan pemuda Cina ini lengkap dengan pelbagai senjata besi, tombak dan lembing berparang di hujung seperti dalam filem lama Cina.

Rusuhan besar terjadi. Perintah darurat dikeluarkan, semua orang tidak dibenarkan keluar dari rumah. Pasukan polis berkawal di sekitar Kuala Lumpur. Tentera dari Rejimen Renjer lebih awal dikerahkan menjaga keselamatan sekitar Kuala Lumpur.

Rejimen Renjer

Pasukan FRU di keluarkan dari Kampung Baru dan askar dari Rejimen Renjer ambil alih. Malangnya pasukan ini terdiri dari orang-orang Melayu, Iban, Cina, India, Sikh, Gurkha dan lain-lain turut menembak orang-orang Melayu dan ini menyebabkan kemarahan orang Melayu semakin meluap-luap. Menurut laporan, ketua pasukan Rejimen Renjer dikatakan berbangsa Cina.

Pemuda-pemuda Melayu yang mempertahankan Kampung Baru dan yang lain-lain mengamuk merasakan diri mereka terkepung antara orang Cina dengan askar Rejimen Renjer. Beberapa das turut ditujukan ke arah rumah Menteri Besar Selangor.

Askar Melayu

Akhirnya Regimen Renjer dikeluarkan dan digantikan dengan Askar Melayu. Beberapa bangunan rumah kedai di sekitar Kampung Baru, Jalan Tuanku Abdul Rahman masih terus terbakar. Pentadbiran diambil-alih oleh Askar Melayu. Malangnya beberapa askar Askar Melayu turut masuk ke kedai-kedai emas Cina dan mengambil harta benda di sana. Ada yang berkata askar tersebut berpakaian preman.

Ramai orang Cina dibunuh dan dicampakkan ke dalam lombong bijih timah. Konon ada rakaman televisyen, beberapa pemuda Cina ditangkap, dibariskan di tepi lombong dan dibunuh. Bagaimanapun, sehingga sekarang, tiada bukti yang diedarkan mengenai rakaman ini.

Panggung Odeon

Pemuda-pemuda Cina dari kongsi-kongsi gelap telah bertindak mengepung Panggung Odeon, di Jalan Tuanku Abdul Rahman, Kuala Lumpur. Beberapa iklan disiarkan dalam bahasa Cina di skrin pawagam menyuruh penonton dari kalangan Cina keluar dari panggung. Penonton Melayu di panggung tersebut ramai yang mati. Ini termasuklah dua orang Askar Melayu yang tinggal di Sungai Ramal, Kajang.

Seorang polis bernama Rahim yang tinggal di Kuala Lumpur yang turut menonton wayang di Odeon terkena tetakan di kepala dan berpura-pura mati. Beliau masih hidup hingga sekarang. Akibat daripada tindakan sebegini, orang-orang Melayu mulai bertindak balas, dan dikatakan kepala orang Cina yang dibunuh diletakkan di atas pagar .

Abdul Rafai Alias bersama rakan-rakannya dari Semenyih yang datang ke Kuala Lumpur turut terperangkap dan terkejut dengan rusuhan kaum yang tidak disangka-sangka pada 13 Mei itu. Beliau turut melangkah-langkah mayat mereka yang telah terbunuh di atas jalan.

Khabar angin mengatakan Tentera Sabil dari Sungai Manik hendak datang ke Kampung Baru tetapi tersekat. Begitu juga dengan Tentera Selempang Merah dari Muar dan Batu Pahat tersekat dan disekat oleh polis di Balai Polis Kajang dan Cheras.

Ada 4 kiai di sekitar Kampung Baru mengedarkan air jampi dan tangkal penebat, iaitu ilmu kebal dengan harga yang agak mahal. Sesiapa yang memakainya menjadi kebal dan boleh terbang. Apa yang pasti, Askar Melayu juga telah menyelamatkan orang Melayu di Kampung Baru ketika itu. Mungkin juga ramai yang pernah mendengar kisah parang terbang yang terbang dan memenggal kepada orang Cina.

Namun rusuhan kaum tidak terjadi di Kelantan, Terengganu dan Pahang. Di Perak, Kedah, Pulau Pinang serta Perlis tidak ada sebarang pergaduhan. Negeri Johor dan Negeri Sembilan juga tidak terjadi apa-apa. Cuma ada sedikit kekecohan di Melaka. Di Betong ada tembakan dilepaskan oleh PKM.

Ada yang menyifatkan bahawa pergaduhan ini sebenarnya adalah pergaduhan “politik” dan bukannya perkauman. Kerana sebelum itu masyarakat Melayu dan Cina boleh hidup dalam keadaan yang harmoni. Seperti dinyatakan pergaduhan tidak belaku di negeri Melayu seperti Kelantan, Pahang dan Kedah. Jika ia merupakan isu perkauman, pastinya hari ini tiada lagi orang Cina di negeri-negeri tersebut kerana habis dibunuh.

Kesimpulannya, pergaduhan ini bukanlah rusuhan perkauman, kerana ia hanya terjadi selepas pilihanraya (perbezaan politik) dan hanya melibatkan orang-orang Melayu dan Cina di Kuala Lumpur sahaja.

Angka korban

Angka rasmi menunjukkan 196 mati, 439 cedera, 39 hilang dan 9,143 ditahan. 211 kenderaan musnah. Tapi ramai telah menganggar ramai lagi dibunuh. Sebuah thesis PhD. daripada Universiti California, Berkeley menganggar seramai 2,000 orang hilang nyawa dalam peristiwa 13 Mei.

Di mana Tunku

Ketika itu (13 Mei 1969), Tunku Abdul Rahman baru pulang dari Alor Star meraikan kemenangan beliau di sana.

6.45 petang Encik Mansor selaku Ketua Polis Trafik Kuala Lumpur memaklumkan kejadian pembunuhan kepada Tunku Abdul Rahman. Darurat diisytiharkan pada jam 7.00 malam 13 Mei 1969. Ada khabar angin mengatakan Tunku sedang bermain mahjung. Dalam tulisannya, Tunku menafikan hal tersebut.

Mageran

Negara diisytiharkan darurat pada malam 16 Mei 1969 di seluruh negara dan Mageran dibentuk di bawah pentadbiran Tun Abdul Razak. Parlimen dibubarkan.

Peristiwa 13 Mei 1969 menyebabkan Tunku Abdul Rahman dipersalahkan oleh orang Melayu dan Malaysia secara keseluruhannya. Berikutan itu Tunku meletakkan jawatan pada tahun 1970. Buku “Dilema Melayu” (“Malay Dilemma”) oleh Tun Dr Mahathir telah diharamkan. Dikatakan Tun Dr Mahathir memburuk-burukkan Tunku Abdul Rahman.

Keadaan akhirnya dapat dikawal dan beberapa keputusan telah diambil bagi mencari jalan penyelesaian termasuklah penubuhan beberapa badan seperti Majlis Perundingan Negara, Dasar Ekonomi Baru dan Rukun Negara telah diciptakan.

Ternyata langkah Tunku Abdul Rahman penyingkiran Singapura dari Malaysia tidak menyelesaikan masalah perkauman. Peristiwa 13 Mei 1969 merupakan kemuncak kemarahan lama orang Melayu kerana mereka miskin di tanah air mereka sendiri.

Tahun 1969 pilihan raya diadakan semula dan memberi kemenangan 2/3 semula kepada kerajaan yang memerintah. Barisan Nasional dibentuk. Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dibentuk bagi mengurangkan pengundi Cina dalam Dewan Undangan Negeri Selangor. Beberapa ahli politik yang dianggap berbahaya telah ditahan melalui Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA). Persempadanan pilihan raya yang lebih bijaksana dan seimbang telah dilaksanakan. Sistem demokrasi, pilihan raya dan agihan kek ekonomi (hak-hak keistimewaan bumiputera) mendapat tafsiran semula.

Posted in News & Comments | Leave a Comment »