Chulalongkorn

Right Side of Me

Archive for the ‘Malay Section’ Category

Hanya Masa Menentukan

Posted by chulalongkorn on April 17, 2008

Saya tak berkesempatan untuk menulis last week, byk perkara yang berlaku sepanjang minggu. biar saya mulakan dengan baru2 ini saya bersama Jep, Mie, Wan dan Abg Lang menyertai perhimpunan ‘Black 14’ bertempat di Kelab Sultan Sulaiman, Kg Baru. Kami bertolak dari Sri Penara lebih kurang pukul 8.30 p.m. Jalan mulai sesak dgn orang ramai seawal 7 ptg, laungan ‘Reformasi’ kedengaran tatkala kami melangkah masuk ke dlm kawasan kelab, cari ‘pot’ yg sesuai utk melabuhkan punggung, masing2 begitu bersemangat untuk mendengar amanat dari pemimpin Keadilan, Dato’ Seri Anwar Ibrahim. Melalui ucapannya, saya dapat merasakan keyakinan Barisan Rakyat, (Keadilan, PAS dan DAP) untuk menawan Malaysia dalam beberapa bulan dari sekarang. Minggu depan, Dato’ Seri Anwar akan memulakan langkahnya dalam usaha mencari 40 kerusi untuk melengkapkan sokongan 2/3 kerusi parlimen bagi memerintah Malaysia.

Tinggal dulu isu politik, Manchester United menghampiri kejuaraan liga dengan mengalahkan musuh tradisi, Arsenal 2-1 di Old Trafford hasil jaringan Cristiano Ronaldo dan Owen Hargreaves. Arsenal hanya mampu melihat pemain2 Man Utd mengawal permainan walaupun dgn ketiadaan Vidic. Chelsea pula melepaskan peluang mengejar mata bila hanya sekadar seri 1-1 dengan Wigan, credit to Emile Heskey!!.

Semalam 1146 bukak di Da ma Cai, nasib tak baik..hanya main di pintu Magnum. katanya Jep, itulah gunanya main 3 pintu. padahal masa gi beli ngan dia kt taman sg besi selasa lepas, kami duduk minum kat sebelah je ngan kedai Da Ma Cai. apa salahnya kalau gi tekan seringgut kt situ..3 langkah je..aduh…dah tak nak bagi…

Besok, akan bermula pertandingan ping pong tertutup Sri Penara. Saya diundi bersama partner saya, Nizam dlm kumpulan A. ada 4 pasukan dlm satu kumpulan. Padli dan Lan Ganu, Nas dan Bro Sham dan Bob dan partner dia..(sy lupa nama dia)..semuanya terer2, tapi kami (sy dan Nizam) tak ada rasa gentar untuk melawan mereka dan akan berjuang bermati2an untuk dapatkan slot ke quarter final..dan seterusnya menjuarai kejohanan edisi perdama ini, insyaAllah!! Allah hu Akbar!!!

Besok jugak saya ada lawatan tapak ke Galeri Wariseni, Bukit Nenas Jln Ampang, KL jam 10 pagi..pukul 9:00 dah nak kena bertolak sbb traffic sentiasa jam time org nak pegi kerja.

Posted in Malay Section | Leave a Comment »

Kearah membina kehidupan bahagia..

Posted by chulalongkorn on March 27, 2008

Tidak semua daripada kita yang boleh mendengar atau menerima sesuatu perkara/perbuatan yang terlalu jujur. kadang2 kejujuran itu menyakitkan dan disalahertikan oleh mereka yang mendengar/terdengar akan sesuatu perkara/perbuatan yang kita lakukan/sampaikan.

“Perfect Love require that you continually have the subtlety of the very wise, the flexibility of the child, sensitivity of the artist, understanding of the philosopher, acceptance of the saint, tolerance of the scholar and fortitude of the captain”

Posted in Malay Section | Leave a Comment »

Perjalanan yang masih panjang

Posted by chulalongkorn on March 21, 2008

Pagi jumaat selalunya cerah, pagi2 lagi seperti biasa, saya akan turun kebawah selepas menghantar kedua2 anak saya kepada pengasuhnya. cuma pagi ni saya terserempak dgn sdr Adam yg mengajak saya minum pagi di tempat biasa. jarang saya pekena nescafe panas dikedai waktu pagi tambahan pula hari ini hari bekerja, waktu pagi sememangnya ‘tight’..sekurang2nya sejam diperuntukkan untuk bersiap2 ke tempat kerja sebelum punch-card pukul 9.30 pagi.

sambil hirup nescafe panas, saya membelek akhbar utk membaca sepintas lalu berita2 tempatan dan luar negara. kelmarin adalah hari Maulidul Rasul iaitu hari sambutan kelahiran junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w. dan tiap2 tahun sambutan yg dianjurkan begitu meriah dengan selawat keatas Nabi bergema ketika perarakan.

Tokoh Maulidul Rasul tahun ini diberikan kepada Marina Ahmad (wanita pertama negara yang berjaya mendaki Gunung Everest), Tan Sri Dr. Yahya Tun Awang (pakar bedah jantung pertama negara), Senator Profesor Datuk Dr. Ismail Md. Salleh (OKU pertama di negara ini bergelar Senator), Dr. Sheikh Muszaphar Shukor Sheikh Mustapha (Angkasawan Malaysia pertama) dan Nor Umairah Ahmad Jamhari (OKU yg mendapat keputusan cemerlang dlm peperiksaan PMR 2007). Tahniah diucapkan kepada mereka berlima.

Sedikit mengenai perkembangan politik tanahair, Bekas Menteri Besar Selangor, Dato’ Seri Mohammad Khir Toyo telah secara sukarela melepaskan jawatan yg disandangnya dalam UMNO dan di ganti oleh Dato’ Muhammad Mohd Taib. pada pandangan peribadi saya, beliau perlu bertanggungjawab atas apa yg berlaku (kekalahan teruk parti dlm PRU12) selaku ketua UMNO Selangor. Dan Tg Razaligh Hamzah menyuarakan hasrat untuk bertanding merebut jawatan Presiden UMNO dlm persidangan agung akan datang. katanya ingin merawat UMNO yg sakit tenat. kepada beliau, saya ucapkan selamat berjaya..

Posted in Malay Section | Leave a Comment »

Setelah Hujan

Posted by chulalongkorn on March 19, 2008

Semalam, pak lah dgn rasminya mengumumkan barisan kabinet barunya bagi penggal 2008. ada ramai muka2 baru yg dilantik menjadi menteri dan timbalan menteri. personally, saya merasakan menteri2 yg dilantik kali ini lebih kepada percaturan yang akan menyelamatkan karier politik beliau (pak lah) sendiri. rata2 yg dipilih adalah orang kuat di belakang beliau. anyway, saya berharap mereka2 yg dilantik akan menjalankan tanggungjawab mereka dgn penuh dedikasi..jangan jadikan perbezaan idealogi politik sebagai tanda ukur dalam membuat keputusan. congratulation & good luck to all appointed ministers!!

Saya sebagai anak jati negeri kelantan merasa amat berbangga dgn kemenangan PAS di kelantan pada PRU-12 baru2 ini. Disini saya ingin menyatakan sokongan yg tak berbelah bagi kepada pimpinan YAB Dato’ Hj Nik Abdul Aziz…dan lebih membanggakan lagi, pakatan pembangkang kali ini berjaya merampas 5 negeri iaitu kedah, perak, pulau pinang dan selangor termasuk wilayah persekutuan. parti keadilan rakyat (PKR) akhirnya menamatkan penguasaan selama 3 penggal oleh parti barisan nasional (BN) di kawasan bandar tun razak..lebih manis lagi kemenangan yang diperolehi adalah daripada menteri besar selangor, Tan Sri Khalid mengalahkan Dato’ Tan Chai Ho..masih terngiang2 di telinga saya ucapan Tan Sri sewaktu berkempen di Sri Penara (tempat kediaman saya sekeluarga), beliau begitu bersemangat walaupun bagi saya pada waktu itu tidak nampak kemenangan berpihak kepada PKR. tahniah diucapkan kepada Tan Sri Khalid, semoga negeri Selangor bakal menjadi negeri contoh kepada negeri lain dari segala aspek..dunia dan akhirat!!

Pendirian saya jelas iaitu menyokong barisan alternatif yang diketuai oleh PAS, PKR dan DAP. mungkin ada di antara kita keliru tentang pendirian/dasar yang berbeza antara PAS dan DAP, dimana PAS memperjuangkan dasar pemerintahan berlandaskan islam dan DAP sebaliknya. (sudah tentu sebab mereka dikalangan rakyat bukan islam)..ingin saya tekankan bahawa PAS hanya bekerjasama dgn DAP melalui PKR, iaitu PKR sebagai wakil PAS bermaufakat dgn DAP untuk sama2 menumbangkan barisan nasional (BN). itu saja!!! 

Posted in Malay Section | Leave a Comment »